Drupal

Én a kilencvenes évek vége óta foglalkozom honlapkészítéssel. Akkoriban kezdtem, amikor az internet kezdett terjedni Magyarországon is.

Az első honlapok mai szemmel nagyon egyszerűnek tűnnének. Formázatlan szöveg, néhány link, kevés kép. Egyszerű szövegszerkesztőben készültek a kódok, aztán kerültek ki a világhálóra. Sem a dinamikus programozás, sem az adatbázisok nem voltak ismertek, nem voltak stílusfájlok, javascript, csak html kódok.

Az új évezred első évében indult el a Drupal, az a rendszer, ami azóta egyik meghatározója lett a honlapkészítésnek.

Mi is a Drupal?

Content Management System, azaz CMS, magyarul tartalomkezelő rendszer. Képes kezelni nagy mennyiségű tartalmat, azokat rendszerezi, kategóriákba sorolja. Több is persze ennél, mint más CMS-ek is, hiszen például már az e-kereskedelem kezelésére is alkalmas.

Honlapkészítés és keresőoptimalizálás. Arra törekszem, hogy alacsony áron magas minőséget kínáljak, ezért Drupal, Joomla és WordPress CMS-eket használok. Egy honlap elkészítése időszakonként változó tudást igényelt. Amíg az internet hőskorában elsősorban a HTML szerkesztést kellett ismernie a honlapkészítőnek, addig a 2000-es évek elején már tudni kellett dinamikusan programozni és adatbázisokat használni.